Τελικά κατάφεραν οι νεότεροι να διδάξουν τους μεγαλύτερους της Νέας Μάκρης! – Project Prometheans Lab 2

Το Project Prometheans συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία,  με το δεύτερο εργαστήριο Prometheans Lab 2. ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ,   που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή  24 Σεπτεμβρίου,  για να απαντήσει στο ερώτημα που τέθηκε στο τέλος της προηγούμενης συνάντησης: «Μπορούν οι μεγαλύτεροι να διδαχθούν από τους νεότερους;»

 

Ξεκίνησε με το θερμό καλωσόρισμα των συμμετεχόντων από την κα Μαίρη Κοτζαμάνη, υπεύθυνη για το Συντονισμό του έργου. Στη συνέχεια η κα Αγγελική Μαυρίδου, Υποδιευθύντρια του 1ου Γ.Ε.Λ. Νέας Μάκρης κι εκπαιδευτικός Πληροφορικής , ανέλαβε το συντονισμό του εργαστηρίου.

Αυτή τη φορά οι δύο γενιές της Νέας Μάκρης, συναντήθηκαν στην αίθουσα Πληροφορικής του 1ου ΓΕΛ Νέας Μάκρης, με τους νεώτερους να αναλαμβάνουν το ρόλο του εκπαιδευτή, και τους μεγαλύτερους να είναι οι μαθητές, με στόχο τη μετάδοση γνώσεων και δεξιοτήτων στον τομέα της τεχνολογίας (χρήση κινητών και υπολογιστών).

 

Εκπαιδευτές:  15 μαθητές και μαθήτριες από το 1ο Γενικό Λύκειο Νέας Μάκρης και το Γενικό Λύκειο Μαραθώνα.

 

Μαθητές: 6 συμπολίτες μας,  μεγαλύτερης ηλικίας από το Πολιτιστικό Σύλλογο Μακρηνών – Λιβισιανών Νέας Μάκρης.

Αποστολή:

Η αποστολή ήταν, οι νεώτεροι να ξεναγήσουν και να καθοδηγήσουν τους μεγαλύτερους συμπολίτες τους στα θαύματα της τεχνολογίας.  Για τους μαθητές και τις μαθήτριες των λυκείων του δήμου μας ήταν μια πρόκληση την οποία δέχτηκαν με χαρά κι ενθουσιασμό να φέρουν εις πέρας. Ήταν δύσκολη, καθώς οι εκπαιδευόμενοι είχαν διαφορετικά επίπεδα γνώσεων της νέας τεχνολογίας. Τα οφέλη όμως για τους μαθητές -από αυτήν την εμπειρία ήταν πολλά.  Εκτός από την ευχαρίστηση της προσφοράς, έμαθαν να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις, να βρίσκουν τρόπους να ξεπερνούν τα εμπόδια που συναντούν και να ανταποκριθούν με επιτυχία στο ρόλο τους.

 

Αλλά και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας, ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, που μετά την αρχική αμηχανία, ενθουσιάστηκαν κι άρχισαν να ζητούν περισσότερες πληροφορίες και να εκφράζουν απορίες.  Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στην αναζήτηση πληροφοριών στη Google, ζήτησαν και είδαν με ποιο τρόπο μπορείς να βρίσκεις <οικονομικά αεροπορικά εισιτήρια, συνταγές, εφημερεύοντα φαρμακεία>. Αναρωτήθηκαν, και τα παιδιά τους έδειξαν, πως οι νέοι επικοινωνούν μέσω Facebook κι ανεβάζουν φωτογραφίες από τις προσωπικές τους στιγμές. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις δυνατότητες του YouTube, να απολαύσουν απόσπασμα από το βίντεο < ΦΙΛΙΩ ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΥ Ετών 102 – Σαν Παραμύθι (1999)>, να ακούσουν και να τραγουδήσουν το μικρασιάτικο <Μενεξέδες και Ζουμπούλια-ίβαλα>, να περιηγηθούν νοερά στοΜουσείο της Ακρόπολης και του Λούβρου.  Με πολύ συγκίνηση -μέσω της Google Earth, είδαν τους τόπους που γεννήθηκαν οι γονείς τους, το Λιβίσι–Kayakoy και τη  Μάκρη-Fethiye, όπως είναι τώρα. Κάποιοι από τους μεγαλύτερους ζήτησαν από τα παιδιά να τους λύσουν απορίες σχετικά με τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων κι εκείνα με πολύ χαρά κι ευγένεια ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Το εργαστήριο αυτό, ήταν μια ευχάριστη εμπειρία για όλους, μιας και δόθηκε η ευκαιρία στους μεγαλύτερους να δουν τα ενδιαφέροντα των νεώτερων και για άλλη μια φορά τη δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά.

 

Ραντεβού την επόμενη Κυριακή 1 Οκτωβρίου, στις 17.30 στο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ,   με το LAB 3 «ΣΥΝ- ΧΡΟΝΙΖΟΜΑΣΤΕ», όπου νεώτεροι και μεγαλύτεροι θα συνεργαστούν ξανά και θα τους απασχολήσουν ερωτήματα όπως:  <Τι γίνονται λοιπόν οι αξίες του πολιτισμού; Ποια σημασία έχουν για τους μεταγενέστερους ανθρώπους; Πως μπορούν να έχουν επίδραση στη ζωή τους και στη δημιουργική τους εργασία;>.