Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ Νέας Μάκρης μαζί με το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα ενώνουν τις δυνάμεις τους, με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Project Prometheans.
Intergenerational Network for Community Wellbeing.
Το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα είναι πάντα παρόν σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και του πολιτισμού, αλλά και στην επικοινωνία με τη νέα γενιά. Η πρόταση των γονέων και κηδεμόνων του 1ου Λυκείου για το Project Prometheans, ήταν μια πρόκληση που η πρώην Διευθύντρια του Λυκείου Νέας Μάκρης και πρόεδρος του ΔΗΘΕΜΑ, κυρία Χάιδω- Αναστασία Ρίζου, και τα μέλη του ΔΣ με χαρά αποδέχτηκαν και την υλοποιούν με ομοψυχία, αποδεικνύοντας ότι κοιτάμε μπροστά και μαζί συνεργαζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον.
Πρόκειται για ένα έργο που αντιμετωπίζει πολύπλοκες προκλήσεις της τοπικής ανάπτυξης με την ενίσχυση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ των γενεών και τη δημιουργία δεξαμενής κοινών πόρων για κοινοτική δράση. Με τον καθορισμό του πλαισίου, το έργο δημιουργεί νέες προοπτικές συνεργασίας των τοπικών φορέων, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη γεφύρωση εμπειριών και αξιών του παρελθόντος με τις δεξιότητες του παρόντος. Η ιδέα του έργου βασίζεται στην αρχή της χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, και καλεί όλες τις γενιές της κοινότητας να συνεργαστούν για τη βελτίωση της τοπικής ικανότητας για ανάπτυξη και ευημερία.
Εργαστήρια (Labs) που θα διεξαχθούν σε τέσσερεις Κυριακές, θα συμπεριλάβουν μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και άτομα τρίτης ηλικίας σε μια παραγωγική διαδικασία, που θα αλληλεπιδρούν ως ισότιμοι εταίροι στην αμοιβαία μάθηση, ενώνοντας τα ταλέντα των νέων με την εμπειρία των παλιών για την ανάπτυξη συλλογικής ικανότητας, την διατήρηση αξιών και τη δημιουργία νέων ιδεών. Το έργο θα έχει επίσης τη συνδρομή των αποφοίτων του Μεταπτυχιακού Πολιτιστικής Διαχείρισης του ΤΕΙ Αθήνας και του Μουσείου Μακρηνών – Λιβισσιανών.
Τα εργαστήρια εμπνέονται από το γεγονός ότι η Κοινότητα της Νέας Μάκρης δημιουργήθηκε από πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, οι οποίοι έφτασαν στην περιοχή μετά από μια τραγική καταστροφή, παρά την οποία γρήγορα ανακάμπτουν και αναπτύσσονται χάρη στα μοναδικά πολιτιστικά στοιχεία προσαρμοστικότητας και δημιουργικότητας. Και αυτά, ακριβώς, τα στοιχεία και οι αξίες, οι ιδιαίτερα σημαντικές και χρήσιμες στην τρέχουσα κατάσταση κρίσης, είναι που πρέπει να διαδοθούν στις επόμενες γενιές. Έτσι, τα εργαστήρια θα περιλαμβάνουν συνεντεύξεις, αφηγήσεις, διδασκαλία παραδοσιακής χειροτεχνίας και παραδοσιακής ιατρικής (γιατροσόφια), ανακύκλωση στο σπίτι, καλλιέργεια κηπευτικών (σπιτικός λαχανόκηπος) κλπ. Η προσφορά των μαθητών στην όλη δράση προς τους ενήλικες θα είναι μύηση και εκπαίδευση στα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κοινωνικά δίκτυα, ηλεκτρονικό εμπόριο, μηχανές αναζήτησης) .
Το έργο θα ολοκληρωθεί με διάχυση των αποτελεσμάτων σε μια ανοιχτή εκδήλωση, με ομιλίες – μαρτυρίες των συμμετεχόντων και προβολή του υλικού και επιτευγμάτων των εργαστηρίων. Υλικό και άρθρα με ενημερωτικό υλικό θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες των εταίρων και τον τοπικό τύπο.
Αυτή η ενέργεια αφορά όλους μας, θα ήταν ιδιαίτερη χαρά να έχουμε την συμβολή όσων γονέων θέλουν να συμμετάσχουν στην διεκπεραίωση αυτού του project. Μπορείτε να μας βρείτε στο facebook στη σελίδα μας
https://www.facebook.com/ProjectPrometheans/
ή επικοινωνήστε με την συντονίστρια κυρία Μαίρη Κοντζαμάνη.
Μείνετε συντονισμένοι! Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση.
Με εκτίμηση
Η πρόεδρος του ΔΗΘΕΜΑ
Χάιδω Αναστασία Ρίζου