Η Αυλή των Θαυμάτων – Κεντρική Σκηνή

 

«H Αυλή των Θαυμάτων»

Ιάκωβου Καμπανέλη

Σκηνοθεσία Τάσος Χαλκιάς

 Από την Κεντρική Σκηνή

Πρώτη παράσταση Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018 

Το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα και η Κεντρική Σκηνή έχει τη χαρά να παρουσιάζει το έργο του μεγάλου μας συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλη  «Η Αυλή των θαυμάτων».

Παρακολουθούμε τη ζωή και τις ιστορίες των ανθρώπων μιας αυλής που διαδραματίζεται σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας, στα τέλη της δεκαετίας του ’50.  Ένα έργο που περιγράφει την μεταπολεμική κατάσταση της χώρας μέσα σε ένα κοινωνικό και πολιτικό ιστό πονεμένο και σχεδόν διαλυμένο από τις συνέπειες του πολέμου και του εμφυλίου. Μέσα σε μια αυλή αναβιώνει όλη η ιστορία της Ελλάδας.

Το έργο σκηνοθετεί ο νέος μας συνεργάτης Τάσος Χαλκιάς, δημιουργία σκηνικών η Πελαγία Αγγελίδου τα κοστούμια επιμελήθηκε η Ηλιάδα Χαλκιά, τη μουσική υπογράφει ο Γιάννης Ψειμάδας, φώτα ο Κώστας Αγγέλου και ο Τάσος Χαλκιάς

Τα ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΣΕΙΡΑ

ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ:

Βούλα : ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΚΟΡΔΗ-ΤΣΟΥΡΑ

Μαρία : ΝΟΝΑ ΚΟΝΤΟΘΟΔΩΡΑ

ΧΑΙΔΩ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Γιάννης : ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Ιορδανης: ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ

Αννετω : ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΣΕΛΙΟΥ – ΠΑΠΠΑ

ΤΊΝΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ασντα :  ΦΑΝΗ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ

Ντόρα : ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΠΑΠΠΑ

Μπάμπης : ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Στρατος: ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΡΡΑΣ

Όλγα : ΜΑΡΙΑ ΚΟΝΤΟΘΟΔΩΡΑ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΑΦΙΝΗ

Στελιος: ΒΑΓΓΈΛΗΣ ΤΣΙΑΝΟΣ

Ένας άντρας : ΦΑΝΗΣ ΒΟΡΕΙΝΑΚΗΣ

Α’ Μηχανικος : ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΙΡΑΜΗΣ

Β’ Μηχανικος: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ- ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ταχυδρόμος : ΦΑΝΗΣ ΒΟΡΕΙΝΑΚΗΣ Αστυφύλακας : ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΟΥΝΑΚΟΣ

 

Διάρκεια 110’

Παραστάσεις

Πέμπτη, 28/06 Παρασκευή, 29/06  Σάββατο, 30/06 :  Θέατρο Βασίλης Τσάγκλος Μαραθώνας

Τετάρτη 4 και Πέμπτη 5 Ιουλίου Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο Νέας Μάκρης

16 Σεπτεμβρίου Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο Νέας Μάκρης

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Η σχέση μου με την “ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ’’ ξεκίνησε το 1972, όταν μαθητής ακόμα στην Δραματική Σχολή του Ε.Θ. στο μάθημα της σύγχρονης Ελληνικής Δραματουργίας, ο αείμνηστος δάσκαλός μου Άγγελος Τερζάκης μας ανέλυσε το μοναδικό, όσον αφορά στην διαχρονική του αξία, πολυσήμαντο θεατρικό αριστούργημα του Ιάκωβου Καμπανέλλη !

Η “ΑΥΛΗ” γράφτηκε το 1956-57 και ξεκίνησε την παραστασιακή της περιπέτεια, την ίδια θεατρική χειμερινή περίοδο 1957-58 ευτυχώς γι’ αυτήν, από το “υπόγειο” του επίσης αείμνηστου θεατρικού διδασκάλου, θεατράνθρωπου και δημιουργού του θεάτρου τέχνης Κάρολου Κούν !

Από τότε η Ελληνική θεατρική σκηνή, έχει τιμήσει πολλές, πάμπολλες φορές, το αριστούργημα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε δεκάδες παραστάσεις, άλλοτε τιμώντας το έργο, άλλοτε πάλι απλά χρησιμοποιώντας το, για προσωπική τέρψη και με αλαζονική, θα έλεγα έπαρση αρκετές φορές, απλά και μόνο από καλλιτεχνική ανεπάρκεια και απουσία καλλιτεχνικής ευαισθησίας!

Πέρα από τα διαβάσματα και τις εμπειρίες μου γύρω από το έργο, είχα και προσωπική καλλιτεχνική προσέγγιση δύο φορές . Στο Ε.Θ. σε σκηνοθεσία του Κώστα Μπάκα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με έναν μικρό ρόλο και μια δεύτερη φορά, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου το 1998 στο θέατρο “ΒΕΑΚΗ”, αυτή τη φορά με τον ρόλο του Μπάμπη.

Τα Χριστούγεννα του 2017 ο Δήμος Μαραθώνος και το ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ. μου κάνουν την τιμή να με καλέσουν να διδάξω την “ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ’’ στον εξαιρετικό ερασιτεχνικό θίασο του Δήμου, που επί 15 και πλέον χρόνια ευδόκιμα, ανεβάζουν παραστάσεις υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου και έχουν επανειλημμένως βραβευθεί γι’ αυτές τους τις επιδόσεις ! Στις 16 Ιανουαρίου του 2018 ξεκίνησαν οι πρόβες μας και σήμερα έχουμε την τιμή να σας παρουσιάσουμε το καλλιτεχνικό μας αποτέλεσμα, με μοναδικό σκοπό την τέρψη και την ψυχαγωγία σας !

Με την σκέψη στον Ιάκωβο, που γράφει :

“ Όταν το θέατρο γίνει ζωή σου, σκέψη σου, μοίρα σου, τα όρια ανάμεσα στον κόσμο της καθημερινής σου ζωής και στον κόσμο που ζουν η Κλυταιμνήστρα, ο Άμλετ,

η κυρία Άλβιγκ, παύουν να υπάρχουν. Η σχέση σου με τα θεατρικά πρόσωπα δεν είναι λόγια, γίνεται ανθρώπινη σχέση”  … προσυπογράφοντας, σας καλωσορίζω στην

“ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ’’.

Τάσος Χαλκιάς

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

 

Θα ήθελα να γράψω θεατρικά έργα με όσο το δυνατόν γνησιότερη την Ελληνική τους προέλευση και να προσπαθήσω μέσα απ’ αυτά, να ανακαλύψω στον Έλληνα του τόπου μου και του καιρού μου, τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου ανθρώπου. Η “ΆΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ’’βασίζεται στην έλλειψη σταθερότητας και σιγουριάς, που χαρακτηρίζει την ζωή του Έλληνα και στην συνηθισμένη λαχτάρα του Ρωμιού να στεριώσει κάπου, να σιγουρέψει κάτι. Η λαϊκή τάξη εκφράζει πάντα με πιότερη γνησιότητα τα χαρακτηριστικά της ζωής, γι’ αυτό και τοποθέτησα το έργο στο χώρο της. Η ρευστότητα στις συνθήκες ζωής του Έλληνα, η μεσογειακή του ιδιοσυγκρασία και μια έμφυτη αντίσταση στις δυσκολίες, μια αισιοδοξία, του διαμορφώνουν ένα χαρακτήρα που δεν έχει στέρεα σύνορα, δεν μπορείς εύκολα να τον καθορίσεις. Τα πολιτικά πάθη, οι φοβίες και προπάντων η εκμετάλλευσή τους, εμποδίζανε τη δικαιότερη κατανομή των αγαθών που έφερνε η οικονομική πρόοδος. Η απόσταση από το οικονομικά ρωμαλέο κέντρο της Αθήνας ως τις γειτονιές της με τους χωματόδρομους, τους προσφυγικούς συνοικισμούς, τις πυκνοκατοικημένες αυλές, έγινε ακόμα πιο μεγάλη. Σ’ αυτές τις αυλές, σ’ αυτές τις γειτονιές, άργησε πολύ να φτάσει η καλύτερη ζωή. Εδώ βασίλευε η ανασφάλεια και η καταφυγή στο μικροσυναισθηματισμό και στην ονειροπόληση, όμως στην πραγματικότητα η ζωή ήταν πολύ σκληρή και η αθλιότητα περίσσευε!  Μέσα στο ίδιο άτομο βλέπεις να γεννιούνται τα πιο αντίθετα μεταξύ τους αισθήματα, που καλύπτουν όλη την κλίμακα από το καλό ως το κακό – και αντιστρόφως – μια διαρκής δηλαδή αποκάλυψη ψυχικού πλούτου, μια σειρά από μικρά θαύματα!   ! Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ !

 

Ιάκωβος  Καμπανέλλης

https://www.facebook.com/DimotikoTheatroMarathona/

www.dimotikotheatromarathona.gr

 

 

 

Χορηγός επικοινωνίας