Βράβευση του Γιώργου Μιχαλακόπουλου

Ένας μοναδικός καλλιτέχνης, ένας σπάνιος ηθοποιός βραβεύεται το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021 για την προσφορά του στην τέχνη & τον πολιτισμό στο πλαίσιο του “2ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Θιάσων Δήμου Μαραθώνα”.

Ο Γιώργος Μιχαλακοπουλος γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1938 στην Αθήνα και σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης.

«Δεν ήξερα τι θα κάνω μετά το σχολείο, δεν το σκεφτόμουν καθόλου. Ο πατέρας μου ήταν μαρκόνης, ασυρματιστής, και κάθε τόσο μου έλεγε να φύγουμε στα καράβια, αλλά εγώ ούτε να το ακούσω… Θέατρο πήγαινα, λίγο. Αλλά δεν ήμουν διαβαστερός. Περισσότερο ήμουν ζωηρός, με παρέες στη γειτονιά, μπόλικος πετροπόλεμος. Ήταν εκείνα τα χρόνια, μετά την Κατοχή, κι ήμασταν παιδιά ζωηρά. Γεννήθηκε όμως στο Γυμνάσιο ένα σπέρμα περίεργο. Και πήγα και έδωσα στον Κουν, όπως και οι περισσότεροι από εμάς και σαν συνεννοημένοι βρεθήκαμε όλοι στο Θέατρο Τέχνης» αναφέρει σε συνέντευξη του ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος.

Στο θέατρο έχει παίξει σε έργα των μεγαλύτερων δραματουργών. Ιψεν, Τσέχωφ, Μίλερ, Πίντερ, Ιονέσκο. Πρωτοπαρουσιάστηκε την περίοδο 1962-’63 στην «Ποντικοπαγίδα» σε σκηνοθεσία του Μήτσου Λυγίζου. Έχει εμφανιστεί σε παραστάσεις όπως «Έγκλημα και Τιμωρία», «Ο θάνατος του εμποράκου» (2002), «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκριν» (2000 & 2012), «Ο χορός του θανάτου» (2011), «Θεσμοφοριάζουσες» (1989), «Εκκλησιάζουσες» (1996 & 2000), «Ψηλά από τη γέφυρα» (1985) και «Το τίμημα».

Στον κινηματογράφο έπαιξε σε ταινίες όπως «Ξύπνα Βασίλη», «Η ωραία του κουρέα», «Ένας ιππότης για τη Βασούλα» και «Το βλέμμα του Οδυσσέα». Η τηλεόραση ευδόκησε με την ανεπανάληπτη σειρά «Εκείνος κι εκείνος» (1972) σε κείμενα του Κώστα Μουρσελά με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο. Εμφανίστηκε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους στις σειρές: «Κίτρινος Φάκελος», ο «Καπιταλιστής», «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», «Ψεύτης παππούς» κ.ά.

Έχει κερδίσει το Α’ Βραβείο Ανδρικού ρόλου Καρόλου Κουν και το βραβείο «Αιμίλιος Βεάκης». Διετέλεσε επί σειρά ετών καθηγητής στη Δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος στο Δήμο Αθηναίων καθώς και αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ.

Έχει δηλώσει πως είναι αριστερός, αλλά δεν πρόσκειται σε κάποιο κόμμα. Παρ’ όλ’ αυτά έχει να επιδείξει μια εξαιρετική συνδικαλιστική δραστηριότητα, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των συναδέλφων του, με κορυφαία τη στάση που κράτησε έναντι της απόφασης της δικτατορίας (1967) η οποία επιχείρησε, καταργώντας το ΣΕΗ και ιδρύοντας το Εθνικό Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΕΣΕΗ), να διακόψει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους δεν είχαν γίνει μέλη του.

Η μεγάλη αγάπη του είναι η εδώ και 60 χρόνια σύζυγός του Αθηνά, την οποία γνώρισε στη Σχολή του Κουν και την παντρεύτηκε με κουμπάρους την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Σήμερα ζουν μαζί στη Ραφήνα έχοντας αποκτήσει δυο κόρες, μια σκηνοθέτη και μια ζωγράφο.