Καλοκαίρι 2022: Σκηνή Βαρνάβα – Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας (Βίντεο + Αφίσα)

Η Σκηνή Βαρνάβα του ΔΗΘΕΜΑ παρουσιάζει την παράσταση “Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας” του Φρίντριχ Ντίρενματ.

Μετάφραση – διασκευή: Κώστας Ν.Φαρμασώνης

Σκηνοθεσία: Νίκος Γκεσούλης

Μουσική: Γιώργος Βαρσαμάκης

Σκηνικά – κοστούμια: Τίνα Βασιλοπούλου

Παίζουν (αλφαβητικά):

Αναστασία Αποστόλου, Μαρίνα Αντωνίου, Τίνα Βασιλοπούλου, Κώστας Δημητρέλης, Δανάη Δημητρέλη, Ελένη Δήμου, Μαρία Καραβά, Ελπίδα Κοτρόγιαννου, Γιώργος Λέπουρης, Εύη Μασιαλά, Δημήτρης Μυλωνάς, Κωνσταντίνα Νικολοπούλου, Λάμπρος Πανόπουλος, Κατερίνα Σκορδή – Τσούρα, Αναστασία Τουρκαντώνη, Δημήτρης Τσαόπουλος, Γιάννης Τσαόπουλος, Άσπα Τσαοπούλου, Όλγα Φωτίου.

«Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» είναι σαν μια παραβολή του Ευαγγελίου, όπως λέμε «του ασώτου», ή ακόμα καλύτερα «του τελώνη και του φαρισαίου»… Μόνο που είναι χτισμένη με τα υλικά της γερμανικής διαλεκτικής, έτσι όπως την τελειοποίησε ο Μπρεχτ.

Επειδή όμως είναι παραβολή, είναι ένα έργο συμπαντικό: Το κεντρικό διακύβευμα είναι η αξία μιας ανθρώπινης ζωής απέναντι στην ευημερία της ομάδας.

Με ένα απλό, αλλά ιδιοφυές, εύρημα ο συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία να ξετυλίξει κωμικοτραγικά τους μηχανισμούς της καταναλωτικής τρέλας, της αλόγιστης πίστωσης, του κυνικού αμοραλισμού, της διπρόσωπης ηθικής και της μαζικής ψυχολογίας.

Με απλές καθημερινές σκηνές δημιουργεί παραδείγματα ανθρώπινης ανευθυνότητας και στρουθοκαμηλισμού τόσο απρόβλεπτα, αλλά και τόσο κοινά, που εγγίζουν τα όρια ενός επιτυχημένου ανεκδότου.

Ο Ντύρενματ είναι γιος προτεστάντη ιερέα και εγγονός πολιτικού- και έχει την ευκαιρία με την μοναδική του ευφυΐα, να παρακολουθεί από μικρός την αλλοίωση των ελληνοχριστιανικών ιδανικών στην υπαρκτή ζωή.

Και με την «Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» στο Γκύλλεν, καταγγέλλει προφητικά μιαν υποκριτική Ευρώπη, που, από τη μια διακηρύσσει καταστατικά τις αρχές της δημοκρατίας και της χριστιανικής αγάπης, κι από την άλλη επιχειρηματολογεί φαρισαϊκά για να συμπράξει αμαχητί στον σιδερένιο μηχανισμό ενός ανταποδοτικού εγκλήματος.

Το έργο μοιάζει σαν μια παρτίδα σκάκι, που το παίζει ο Θεός με το Διάβολο: Τα πιόνια προσεύχονται στο Θεό, αλλά είναι έτοιμα να πάνε με το Διάβολο…

Και ο μέγας σκακιστής Ντύρενματ παρακολουθεί με αγωνία…

Κώστας Ν. Φαρμασώνης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΕΔΩ